Η κιλοβατώρα είναι μονάδα μέτρησης ενέργειας που συμβολίζεται με τα γράμματα Kwh.

Όλοι οι πάροχοι ενέργειας χρεώνουν τους καταναλωτές με βάση τις κιλοβατώρες που καταναλώνουν είτε εντός μήνα είτε συνολικά εντός τετραμήνου.

Οι διαφορές στις τιμές μεταξύ των εταιρειών ενέργειας μπορεί να φτάσει ακόμα και το 30%. Όμως κάθε πάροχος έχει τι δική του πολιτική – άλλος μπορεί να προσφέρει χαμηλή χρέωση ενέργειας με υψηλότερο πάγιο (οπότε συμφέρει κάποιον που έχει μεγάλη κατανάλωση) και άλλος να προσφέρει πιο υψηλή χρεώση κιλοβατώρας με ελάχιστο ή μηδενικό πάγιο (οπότε συμφέρει για κάποιο εξοχικό σπίτι ή κατοικία με ελάχιστη κατανάλωση).

Διαφορά στην ημερήσια και νυχτερινή χρεώση

Το νυχτερινό ρεύμα έχει χαμηλότερη τιμή από το ημερήσιο – γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Επειδή το βράδυ η ζήτηση για ενέργεια είναι αρκετά μειωμένη (οι άνθρωποι κοιμούνται, τα εργοστάσια και οι βιομηχανίες υπό-λειτουργούν), οι προμηθευτές ρεύματος αγοράζουν αρκετά χαμηλότερα την ενέργεια από τα εργοστάσια παραγωγής και έτσι μπορούν να την μεταπωλήσουν φθηνότερα προς τον τελικό καταναλωτή.

Η διαφορά στην τιμή σε αρκετές περιπτώσεις είναι αρκετά μεγάλη – κάτι που δικαιολογεί κάποιες δουλειές να τις κάνετε το βράδυ όπως π.χ. πλυντήρια ή στεγνωτήρια ή άλλες συσκευές που είναι αρκετά ενεργοβόρες.

Αύξηση τιμής κιλοβατώρας, ανάλογα την κατανάλωση

Αν και στα περισσότερα πράγματα η τιμή πέφτει όταν υπάρχει μεγάλη κατανάλωση, με την ενέργεια συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο! Όσο περισσότερο καταναλώνετε, τόσο περισσότερο θα πληρώνετε την κιλοβατώρα!

Οι περισσότερες εταιρείες προσφέρουν μια φιξ τιμή για τις πρώτες 2.000kwh ανά μήνα και μετά από αυτές η τιμή αυξάνεται.

Η αύξηση δικαιολογείται για περιβαλλοντικούς λόγους ώστε οι καταναλωτές να είναι πιο συνειδητοποιημένοι.

Ρήτρα ΟΤΣ

Η ρήτρα ΟΤΣ (οριακή τιμή συστήματος) αναφέρεται στην τιμή χονδρικής που αγοράζουν οι πάροχοι το ρεύμα.

Το κόστος για τους παρόχους δεν είναι προβλέψιμο, με αποτέλεσμα να συμπεριλαμβάνουν στα συμβόλαια προς τους καταναλωτές μια στην ουσία «δικλείδα ασφαλείας» έτσι ώστε αν ανέβει η τιμή χονδρικής, να ανέβει αντίστοιχα και η χρέωση στον πελάτη.

Η εταιρεία Watt & Volt έχει ρήτρα ΟΤΣ 35-45€/MWH . Αυτό σημαίνει πως αν η τιμή ανά Mwh πάει στα 50€, τότε θα πρέπει να πληρώσετε τη διαφορά (5€/mwh x κατανάλωση / τετράμηνο).

Για παράδειγμα, αν έχετε καταναλώσει 2000kwh το τετράμηνο (2mwh), και η χονδρική τιμή αγοράς ήταν 50€ (με ρήτρα ΟΤΣ 35-45€/mwh), τότε θα πληρώνατε εξτρά 10€ στο λογαριασμό σας (50€-45€ = 5€ x 2mwh)

Αν και σπάνιο, αν η τιμή χονδρικής πέσει κάτω από το κατώτατο όριο της ΟΤΣ (στο παράδειγμά μας τα 35€) τότε θα έχετε πιστωτικό στο λογαριασμό σας.

Χρέωση κιλοβατώρας σε μονοφασικό και τριφασικό ρεύμα

Η χρέωση κιλοβατώρας σε μονοφασικό και τριφασικό ρεύμα είναι ακριβώς η ίδια. Δεν αλλάζει η χρέωση μονάδας, παρά μόνο τα πάγια έξοδα.

Χρεώση Kw ΔΕΗ

Η ΔΕΗ χρεώνει την κιλοβατώρα περίπου 0.11€ ανάλογα την κλάση κατανάλωσης ( έως 1600kw, 1600-2000 kw, από 2000kw και άνω).

Η χρεώση κιλοβατώρας της ΔΕΗ σε σχέση με τους εναλλακτικούς παρόχους, μπορεί να είναι ακόμα και διπλάσια!

Για παράδειγμα η Watt & Volt προσφέρει σταθερό πρόγραμμα με χρέωση 0.059€ ανά kw, τόσο για ημερήσιο όσο και νυχτερινό ρεύμα!

Χρεώση κιλοβατώρας εναλλακτικών παρόχων

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 15 εναλλακτικές εταιρείες ενέργειας, που μπορείτε άμεσα να επιλέξετε και να αλλάξετε το ρεύμα του σπιτιού ή της επιχείρησής σας.

Στην ειδική σελίδα του AlloRevma.gr θα βρείτε σύγκριση τιμών παρόχων ενέργειας με όλα τα έξοδα και τις χρεώσεις που πρέπει να γνωρίζετε!

Ενδεικτικά, σας αναφέρουμε μερικές χρεώσεις των πιο δημοφιλών εταιρειών ενέργειας:

Watt & Volt: 0.059€ – Πάρε προσφορά από ToRevmamou

Ήρων: 0.06050€ – Πάρε προσφορά!

Protergia: 0.06065€ – Πάρε προσφορά από RevmaDeal!

Η πιο φθηνή χρέωση κιλοβατώρας

Η πιο φθηνή kw, ως απόλυτη τιμή, είναι του προγράμματος της Watt & Volt καθώς το κόστος είναι μόλις 0.059€ τόσο για ημερήσιο όσο και νυχτερινό ρεύμα.

Σε αυτό το έξοδα θα πρέπει να υπολογίσετε την ειδική ετήσια συνδρομή καθώς και το πάγιο 4.92€ / μήνα.

Κάνοντας τους δικούς σας υπολογισμούς θα δείτε αν τα προγράμματα της Watt & Volt σας συμφέρουν.

Συνήθως επιφέρουν μια εξοικονόμηση άνω του 30%!